Over de diensten en werkwijze van BrechjesBuiten

Wat is het werkgebied van BrechjesBuiten?

Ik werk voornamelijk in Noord-Brabant, Noord-Limburg en Gelderland Rivierengebied. Ik help je ook graag met ecologisch tuinontwerp in andere delen van Nederland. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Hoe groot moet mijn tuin zijn voor een ecologisch tuinontwerp?

Voor een ecologisch tuinontwerp maakt de grootte van de tuin niet uit. Elke tuin kan bijdragen aan de natuur! Klein of groot, ecologisch ontwerp is altijd mogelijk.

Hoe lang duurt het voordat je contact opneemt na een contactverzoek?

Ik reageer altijd binnen 3 werkdagen. Je krijgt snel een reactie.

Hoe lang duurt het proces vanaf het kennismakingsgesprek tot realisatie van de tuin?

Het proces duurt enkele weken tot enkele maanden. Dit hangt af van factoren zoals de huidige staat van de tuin, de grootte van het project en uw tijdsplanning. Ook speelt afstemming met een kweker of hovenier een rol.

Waar haal ik mijn planten vandaan?

Bij de aanplant werk ik samen met verschillende kwekers en tuincentra. In de regio Eindhoven koop ik vaak bij Tuincentrum Soontiëns, een bedrijf dat zich steeds meer richt op duurzaam tuinieren. Wanneer mogelijk kies ik voor biologische planten. Als dat niet lukt, zoek ik een goed alternatief. Werk ik samen met een hovenier? Dan kan deze ook de planten leveren.

Kan ik alle seizoenen terecht voor een ecologisch tuinontwerp of een beplantingsplan?

Ja, een ecologisch tuinontwerp kan elk seizoen. Elk seizoen biedt unieke kansen en mogelijkheden voor de tuin. Zo ontstaat er altijd een natuurlijke en aantrekkelijke tuin. We spelen in op wat elk seizoen vraagt.

Hoe werkt het als ik al met een hovenier samenwerk?

Als je al met een hovenier werkt, stem ik graag direct met hen af. Ik zorg dat mijn ontwerp en beplantingsplan voor de hovenier duidelijk zijn. Heb je nog geen hovenier? Dan kan ik er een voor je regelen. In alle gevallen zorg ik voor een zorgvuldige overdracht.

Hoe moet ik mijn natuurlijke tuin verzorgen / onderhouden?

Bij de oplevering ontvang je een overzicht met onderhoudstips per plant. Zo weet je precies wat elke plant nodig heeft. Heb je later nog vragen? Je kunt altijd contact opnemen.

Over ecologisch tuinontwerpen

Wat is ecologisch tuinontwerpen en waarom is het belangrijk?

Een tuinontwerp is een plan voor je buitenruimte. Het toont de indeling, beplanting, materialen en tuinelementen. Het ontwerp ontstaat via een zorgvuldig ontwerpproces.

Ecologisch tuinontwerpen houdt hierbij extra rekening met natuur en biodiversiteit. Met een ecologisch tuinontwerp bevorder je gezonde ecosystemen en herstel je de balans in de tuin. Belangrijk voor klimaat, waterbeheer en leefruimte voor dieren. Het past duurzame principes toe, zoals hergebruik en natuurlijke materialen. Heb je interesse in een ecologisch tuinontwerp?

Hoe verschilt een ecologisch tuinontwerp van een traditioneel tuinontwerp?

Met een ecologisch tuinontwerp sluit je aan bij de natuurlijke omgeving. Plantkeuzes passen bij de bodem en lokale flora. Met het ontwerp trekt de tuin altijd leven aan, zoals vogels en insecten. Elk seizoen biedt de tuin iets voor natuur en dieren. Waterpartijen en biotopen zorgen voor variatie en balans. Het ontwerp is natuurlijk ook mooi en passend voor de eigenaar.
Traditionele ontwerpen focussen vaak op esthetiek en praktische aanleg. Denk aan symmetrie, gazons, strakke paden en makkelijk te onderhouden planten. Het doel is vaak een mooie, functionele tuin zonder complexe aanpassingen aan de omgeving.

Welke voordelen biedt een ecologisch tuinontwerp voor jou als tuineigenaar?

Wist je dat een ecologisch tuinontwerp ook veel voordelen biedt voor jou als tuineigenaar?

  • Groen maakt gelukkig: Wist je dat groen je gelukkiger maakt? Tijd doorbrengen in een groene tuin vermindert stress. De kleuren en geuren van bloemen geven een rustgevend gevoel. Leven in de tuin, zoals vogels en vlinders, maakt het extra leuk.
    Groen brengt niet alleen ontspanning, maar ook veel plezier!
  • Klimaatbestendig: Een ecologisch tuinontwerp maakt je tuin bestand tegen veranderend klimaat. Planten die passen bij de lokale bodem en het klimaat hebben minder verzorging nodig. Ze vragen minder water en groeien beter. Bij een ecologisch tuinontwerp heb je minder kans op wateroverlast in de tuin. Water wordt slim opgevangen en gebruikt. Bijvoorbeeld door regenpijpen af te koppelen naar een wadi of vijver. Ook regentonnen helpen om water op te vangen. Zo blijft het water opgeslagen waar het nodig is. In droge periodes kan de tuin profiteren van dit water. Dit houdt de bodem gezond en ondersteunt het leven in de tuin. Water wordt niet alleen efficiënt gebruikt, maar versterkt ook de ecologische balans. Daarnaast houdt een ecologische tuin de temperatuur in balans. Dit zorgt voor beduidend minder hitte in de zomermaanden. Groen, schaduwrijke plekken en bodembedekking houden de tuin koel. Het helpt ook om de hitte in de stad te verminderen. Een klimaatbestendige tuin biedt dus veel comfort.
  • Onderhoudsarm: Veel mensen denken dat een ecologische tuin veel onderhoud vraagt. Maar juist een ecologische tuin is vaak onderhoudsarm.
    We kijken goed waar planten zich het beste voelen. Bodemonderzoek en lichtinval helpen bij de juiste plantkeuze. Planten die in hun natuurlijke omgeving thuishoren, groeien sterker. We gebruiken vaak inheemse planten die goed passen bij de bodem. We combineren dat met andere planten die van toegevoegde waarde zijn voor de tuin. Dit maakt de tuin niet alleen onderhoudsarm, maar ook duurzaam. Planten hebben minder extra zorg nodig en groeien op hun best.
  • Kostenbesparend: Bij een ecologisch ontwerp hergebruiken we waar mogelijk materialen zoals oude stenen en hout. We kijken ook of bestaande planten in de tuin kunnen blijven. Zo maak je de tuin duurzamer en goedkoper.

Welke voordelen biedt een ecologisch tuinontwerp voor het milieu?

Een ecologische tuin helpt de natuur en biodiversiteit. Inheemse planten ondersteunen het lokale dierenleven en planten. Door aan te sluiten bij de natuur vergroot je de habitat voor bijen, vogels en insecten. Met een groene tuin ben je beter voorbereid op extreme hitte, droogte en regen. Het bodemleven wordt gezond, wat de grond sterker maakt. Water wordt slim opgevangen en beter gebruikt. Plagen en ziektes worden minder, door een gezond ecosysteem. Een ecologische tuin is dus goed voor de natuur én het milieu!

Waarom gebruik je inheemse planten in een ecologisch tuinontwerp?

Inheemse planten groeien van nature in een bepaald gebied. Ze zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodem. Deze planten bieden voedsel en onderdak voor lokale dieren. Inheemse planten zijn vaak beter bestand tegen droogte en ziekten.
Ze helpen de biodiversiteit in je tuin te versterken. Inheemse planten passen goed in ecologische tuinontwerpen.

Ik gebruik ook niet-inheemse planten naast inheemse soorten. Deze planten worden zorgvuldig gekozen en passen bij het natuurlijke ontwerp. Niet-inheemse planten kunnen namelijk ook bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een bloeiboog en helpen bestuivers langer. Inheemse en niet-inheemse planten samen maken de tuin ecologisch sterk. Dit zorgt voor een aantrekkelijke plek voor mens en natuur.

Wat zijn de nadelen van ecologisch tuinontwerpen?

Ecologische tuinen kunnen in het begin meer tijd kosten om te volgen of de planten goed aanslaan en groeien. De tuin kan er bij aanvang misschien wat wild uitzien. Er is soms wat meer geduld nodig voor een goed resultaat. Niet alle soorten planten passen goed in een ecologische tuin, zoals palmbomen. Je sluit namelijk aan bij wat de natuur en bodem nodig hebben. Hoewel het soms even aanpassen is, biedt de ecologische tuin op de lange termijn vooral veel voordelen!

Heb je met een ecologische, natuurlijk tuin meer onderhoud?

Veel mensen denken dat een ecologische tuin veel onderhoud vraagt. Maar een ecologische tuin vraagt op termijn minder onderhoud. In het begin is het wel nodig om goed te volgen of de planten goed aanslaan.
We kijken goed waar planten zich het beste voelen. Bodemonderzoek en lichtinval helpen bij de juiste plantkeuze. Planten die in hun natuurlijke omgeving thuishoren, groeien sterker. We gebruiken vaak inheemse planten die goed passen bij de bodem. Dit maakt de tuin niet alleen onderhoudsarm, maar ook duurzaam. Planten hebben minder extra zorg nodig en groeien op hun best.

Kan ik in Nederland subsidie krijgen voor een groene tuin?

Ja, in veel gemeenten kun je subsidie krijgen voor een groene tuin. En dat is eigenlijk heel logisch, toch?! Gemeenten stimuleren vergroening, bijvoorbeeld door subsidies voor het vervangen van tegels door planten. Sommige bieden tot €10 per vierkante meter vergroende tuin aan

Ook waterschappen hebben soms regelingen, zoals subsidies voor regentonnen of wadi’s. Voor groene daken zijn in veel regio’s eveneens subsidies beschikbaar.

Meer dan de helft van de gemeenten heeft zulke regelingen. Kijk op de website van je gemeente of gebruik online tools om subsidies in jouw regio te vinden. Neem contact op met je gemeente voor de voorwaarden.

Mag ik je helpen?

Heb je een vraag, wil je wat meer weten of ben je benieuwd naar de tarieven voor jouw specifieke tuin? Stuur dan een berichtje naar me via het formulier. 

Je vraag